המהפכה התעשייתית הובילה לשינוי עצום בהרגלי החיים שלנו ובאופן שבו אנחנו חווים את העולם שסביבנו. החיים בכפר, קרוב לאדמה בסביבה הטבעית הוחלפו בחיים עירוניים, תזזיתיים שלא מותירים לנו זמן רב לעצור ולנשום. ההתרחקות הזאת מהטבע והעבודה מסביב לשעון יצרו בעיני רבים אורח חיים שאינו מועיל לבריאות הפיזית והנפשית שלנו. לכן, כחלק מהניסיון להחזיר משהו מן הטבע לחיים שלנו נולדה התנועה הביופילית המכירה בחשיבות החיבור שבין האדם לטבע. אם גם אתם רוצים להכניס קצת מהטבע לבית שלכם, או אפילו למשרד, הנה כמה עקרונות שחשוב להכיר.

יצירת קשר עם הטבע

עיצוב ביופילי מתחיל קודם כל מהסביבה עצמה. אם מדובר בבנייה של בית חדש למשל, האדריכלים והמעצבים שלו ישאפו ליצור מבנה שייראה כחלק טבעי מהסביבה ויצליח להיטמע בה. דוגמה לכך היא למשל בנייה של בית מחומרים מקומיים המזכירים גם את המרקם של המקום, או בית שאינו פוגע (במידת האפשר) בצמחייה או בבעלי החיים במקום. הבנייה הביופילית תקדם בברכה את הטבע ואפילו תשלב אותו כחלק מהמבנה. כך למשל במקום לכרות עץ שנמצא במרכז תוכנית הבניין, מצליחים לשלב אותו בעיצוב ואף להפוך אותו לאלמנט עיצובי מוביל. דוגמה נוספת היא שילוב של סלעים טבעיים בקירות הבית או בחירה בקווי בנייה המחקים את קווי המתאר של הסביבה. כל עיצובים אלו מאפשרים לאנשים הגרים במבנה קשר ישיר עם הטבע וחיבור לסביבה.

קשר לקהילה

קל לנו לשכוח את זה, אבל גם האדם הוא חלק מהטבע. לכל חברה יש את התרבות הייחודית שלה, את האמונות והמנהגים שלה וכמובן גם את הדרך שלה להביע את עצמה. עיצוב ביופילי שם לו למטרה להשתלב באופן חלק בסביבתו, ולכן הוא עשוי גם להתבסס על מאפייני הקהילה המקומית ועל הייחודיות שלה. זה יכול לבוא לידי ביטוי בקשר עם כוח האדם שעימו עובדים וזה מתבטא גם בבחירה של סגנון העיצוב. השאיפה היא ליצור מראה שישתלב בסביבה ולא יתנגש בה – אם זה בטבע אז בהתאמה לתווי הקרקע ואם זה בעיר בהתאמה לאופי הקהילה. מעצבים ביופיליים רבים נעזרים לעיתים גם באומנות מקומית ומשלבים למשל יצירות של אומני גרפיטי בעיצוב עירוני או מלאכות יד של יוצרים מקומיים. גם רהיטים כגון ספות או שולחנות סלון מאפשרים לנו לבחור בפריטים המעוצבים על ידי בעלי מלאכה מקומיים היוצרים מתוך הבנה של הסביבה על כל מאפייניה ותנאי האקלים שלה.

בחירה מוקפדת של פריטי ריהוט

עיצוב ביופילי גורם לנו לשים לב לסביבה שלנו, מאפשר לנו להרגיש חלק ממנה ובאופן זה יוצר עיצוב בעל אווירה רגועה ונינוחה יותר. כדי להגיע לתוצאה הרצויה הזאת אנחנו צריכים לפתוח את כל החושים שלנו ולהניח להם לחוות את המראות, הריחות והמרקמים השונים. כך למשל, כאשר אנחנו בוחרים שולחן סלון, מזנון או ספות, אנחנו צריכים להרגיש את החומר שממנו הרהיט עשוי. במידת האפשר מומלץ לבחור בחומרים טבעיים כגון עץ, ראטן או במבוק שיפעילו את כל החושים שלנו ויעוררו בנו הרגשה של נעימות ונוחות. כמו כל חומר, גם חומרים טבעיים אלו ישתנו עם השנים אך בניגוד לחומרים מעובדים מאוד, החומר הטבעי יקבל בברכה את השריטות הקטנות והשפשופים וכל אותן "מזכרות" יעצימו עוד יותר את יופיו ויעניקו לו אופי מיוחד. רק שימו לב – כאשר אתם רוכשים ריהוט מעץ כדאי לבחור פריטים איכותיים, כאלה שילוו אתכם לאורך שנים וכך יסייעו למנוע פסולת מיותרת ויגנו על הסביבה.

תשומת לב לתאורה

בחירת גופי התאורה של הבית או המשרד נדמית לעיתים כמטלה שולית שאין לה חשיבות רבה. בסופו של דבר מדובר בצורך פונקציונלי שמטרתו לאפשר לנו לראות היטב את סביבתו או להחשיך אותה. אך בשנים האחרונות הפך תכנון התאורה לענף עיצוב משל עצמו, והיום כבר ברור כמעט לכל עד כמה תאורה משפיעה על תחושת הרווחה שלנו. עניין זה משמעותי אף יותר כאשר מדובר בעיצוב ביופילי השואף להשתלב בסביבה ככל הניתן. במסגרת המגמה הזאת, נרצה למשל למקסם את התאורה הטבעית העומדת לרשותנו ולהפוך אותה לשחקן מרכזי בעיצוב חלל הבית. לכן, מעצבים רבים בוחרים בחלונות מרווחים יותר המסייעים להכניס כמה שיותר אור טבעי לבית ואף מאפשרים לאוורר אותו היטב. לצד הדגשת האור הטבעי חשוב כמובן לבחור בגופי תאורה מתאימים הממוקמים בנקודות אסטרטגיות. כדאי לשים לב שגופים אלו מעניקים מצד אחד עוצמת תאורה מספקת, ומן הצד השני מאפשרים לנו לשלוט בכמות האור בהתאם לצרכים שלנו. לדוגמה, ניתן לבחור בתאורה צמודת תקרה לצורך הארה כללית של הסלון ובמקביל להציב מנורת קריאה ליד ספות או פינת ישיבה.

שילוב חכם של צמחייה

עיצוב ביופילי אינו שלם כמובן בלי שילוב של צמחייה מתאימה המוסיפה גווני ירוק מרעננים לבית. לצד יופיים, צמחים הם דרך נפלאה לטהר את האוויר של הבית ולהכניס קצת מהטבע בין ארבעת הקירות. כדי שהצמחים יהיו "שמחים"וירגישו בבית, חשוב כמובן לבחור אותם בהתאם לתנאים במקום ובהתאם לצרכים של כל צמח וצמח. יש למשל זנים המשגשגים רק בשמש ישירה, ואילו יש צמחים אחרים שדווקא מסתדרים מעולה בצל ומתאימים לגידול בתוך הבית. ניתן גם לשלב צמחים מסוג מסוים בחדר האמבטיה וכך לזכות באמצעי אידאלי לספיחת הלחות האופיינית לחדר זה. למתקדמים – אפשר ליצור קיר ירוק בחזית המבנה וכך לתרום לבידוד הבית באופן טבעי המשתלב היטב בסביבה.