טיפים למניעת עומס חפצים בבית

המגמה העולמית היום נוטה לכיוון של מינימליזם. מיעוט חפצים וההפך מאגרנות. מעלות? יש הרבה: תחושת רוגע ורחבות, הקלה מידית על ריכוז ומציאת חפצים, אוויר נקי ללא אבק, ואפילו סיוע לנזקקים שיקבלו את העודפים שלנו. לעומת זאת חוסר סדר או אגרנות יתר גורמת לנו לתחושת מועקה, לעומס יתר המשפיע גם על ההתנהלות בחיי היום יום והמחשבה, על הריכוז והמיקוד. עומס יתר עלול אף להיות מסוכן, במיוחד לאנשים מבוגרים אשר נוטים להיתקל בחפצים ועלולים להינזק מכך! כמו כן- במצב של עומס יתר אנחנו בעצם לא יודעים מה יש לנו בבית, ומה חסר. מה אנו זקוקים לרכוש ומה יש לנו ומחכה לנו אי שם בעומק הארונות וערימות הבלגן.

 

שיטת קון מארי- שיטה יעילה להיפטר מחפצים מיותרים

מארי קונדו היא יפנית, גורו לענייני סדר בבית ובארונות. היא המציאה שיטה מיוחדת העוזרת לבלגניסטים הגדולים ביותר להיפטר מערימות חפצים בלתי שימושיים ומיותרים שיש להם בבית. השיטה שלה מפורסמת בכל העולם וישנם יועצי סדר רבים אשר עובדים על פי שיטתה. עקרונות השיטה נעוצות בהרגשה שלנו לגבי החפצים השונים שבבית- אם החפץ הספציפי הזה גורם לנו אושר ושמחה כנראה שמקומות אתנו. ואם כך- נתייחס אליו בכבוד הראוי לו- נארוז אותו בצורה מכובדת ומאורגנת בתוך כלי אחסון מתאים או אולי אפילו נציג אותו בוויטרינה או ריהוט לבית אשר יכול להכיל את החפץ ולשמח אותנו בכל פעם שנתקל בו. במידה והחפץ אינו מעורר בנו רגשות שמחה והתרגשות סימן שמקומו של החפץ הוא מחוץ לבית- בפח האשפה או אצל הנזקקים לו. זוהי בסיס השיטה והיא דרך מעולה להתחיל מיין את העומס המצטבר.

 

אנחנו בעלי הבית!

חשוב בעיקר לזכור כל העת שאנו- הדיירים, בני האדם- גרים בבית הזה, צריכים להרגיש בו נעים וטוב ולא כמו מגורים במחסן חנוק ועמוס. חפצים רבים- גם אם יכולים לשמש אותנו בעתיד (מכירים את המחשבה הזו שעוברת לכם בראש רגע לפני שזורקים חפץ כלשהו??!) או מזכירים לנו נוסטלגיה נשכחת- בסופו של דבר תופסים לנו את מרחב המחיה בבית. המיקום שלהם בדירה היא על חשבוננו. על חשבון האור, האוויר וההתניידות שלנו ברחבי הבית. עומס חפצים מקשה עלינו למצוא את מה שאנו זקוקים לו באמת,  ומקשה עלינו לשמור על ניקיון ועל סדר בריהוט הבית.

 

טיפים חשובים שיעזרו לכם למנוע עומס בבית ולהתחיל להיפטר מחפצים מיותרים

א. מקום לכל חפץ

קבלו החלטה אמיצה: אין יותר חפצים זרוקים בבית ללא מקום מוגדר! כל קניה וכל רכישה צריכה להתחיל במחשבה: איפה אני אשים את זה? כל חפץ חדש שנכנס הביתה חייב למצוא מקום קבוע ומוגדר ששם יהיה מקומו. מומלץ לקבוע לכל הריהוט שבבית יעדים מוגדרים שיעזרו לכם למצוא את החפצים ולמצוא מקומות לחפצים חדשים: השידה שבכניסה לבית מיועדת עבור מפתחות ומסמכים. הארון שבחדר השינה מיועד רק עבור בגדים- ולא עבור מתנות /משחקים/ מזכרות. רק ביגוד וכל הנלווה לכך. המזנון שבסלון יכול להיות מקום מעולה למזכרות, תעודות, גביעים ופרסים, וכמובן תמונות משפחתיות. גם בארונות מטבח חלקו לפי אזורים: זוהי מגירה לשימורים בלבד. זה ארון לסירים בלבד וכן על זה הדרך.

 

למה החלוקה בריהוט הבית טובה?

  • תדעו מה יש לכם ומה אין! כאשר כל הנעליים עומדות במגירה אחת- תוכלו לדעת בברור אם יש לכם נעליים אדומות או שצריך לרכוש זוג אחד כזה. כנ"ל לתבלינים החסרים או כלי החד פעמי…
  • יעזור לכם לשלוט על העומס: כאשר רכשתם עניבה נוספת אך כבר אין לה מקום במתלה העניבות- נאמנים לכלל שלכל חפץ יש מקום קבוע- לא תזרקו את העניבה במגירה אחרת אלא תנצלו את ההזדמנות להיפטר מכמה עניבות ישנות ולא אופנתיות כדי לפנות מקום לחדשות.

מובן החלטה כזו צריכה הרבה עקביות ואומץ כדי לא להישבר ולהתחיל לתקוע חפצים במקומות אחרים…

 

ב. ארונות חצי ריקים

עוד כלל שכדאי לאמץ. לא להעמיס את הארונות עצמם והריהוט בבית : מעבר לפינוי המעברים והרצפה גם הארונות צריכים יחס. ארונות עמוסים יגרמו לבלגן, לחוסר מציאת חפצים חשובים רכישות מיותרות. מדפים ומגירות חצי ריקים יקלו על מציאת הפריטים, יהיה לכם שליטה על מה שיש בבית ומה שאין ובכלל- הכל יהיה קל ונגיש ויפה יותר.

 

ג. לזרוק! פשוט לזרוק

כן, אנחנו יודעים שזה לא פשוט אבל זה הדבר הטוב ביותר שאפשר לעשות. קחו חפץ, נסו לחשוב בהיגיון אם הוא ישמש אתכם עוד, אם הוא משמח אתכם, אם הוא יועיל לכם בדרך כזו או אחרת. נסו לא לחשוב על החפץ- אם הוא טוב, או הוא יקר…חשבו על עצמכם: האם אנחנו נהנה ממנו? האם הוא יעזור לנו במצב הכלכלי /רפואי/משפחתי/תעסוקתי? וכן הלאה. במידה והתשובה שלילית- התפטרו ממנו במהירות, לפני שתתחרטו.

יש 2 שיטות עיקריות לעשות זאת בצורה טובה:

  • השיטה הקשוחה:

קחו שקית או אשפתון, הסתובבו בבית ומלאו אותו בחפצים. בלי להתלבט ובלי לחשוב. היא מלאה? רדו לצפרדע למטה- היא ממש רעבה…:)

  • השיטה המתונה:

קחו חפץ, נסו להרגיש אותו, לחשוב על התועלת שהביא לכם בעבר, על התועלת שהוא יכול או לא יכול להביא בעתיד…אל תחליטו עדין. הניחו אותו בצד ופנו להמשיך לסדר את החדר או את הריהוט לבית. בסיום הסדר שערכתם חיזרו לחפץ ההוא, הכניסו אותו לשקית והיפרדו ממנו לשלום. עצם ההמתנה מרככת את הגזרה הקשה המרחפת על החפץ הנידון להשלכה…