לא משנה איזה רהיט אתם מחפשים הביתה, סביר להניח שתרצו רהיט באיכות גבוהה: רהיט שעשוי מחומרי גלם משובחים, עמיד וחזק, נוח וקל לתפעול. נכון שצריך להתפשר לעיתים ויש לאזן בין צרכים שונים, אולם שאלת השאלות היא כמובן – איך אפשר לדעת שרהיט הוא איכותי? מה לבחון ברהיט? מהם הסימנים לרהיט לא איכותי? והיכן בכל זאת ניתן להתפשר? לצד הטעם, שהוא עניין אישי לחלוטין, יש בכל זאת כמה מאפיינים שיכולים לסייע לכם להבין האם הרהיט שאתם מעוניינים בו אכן איכותי וישמש אתכם נאמנה, או לא.
תמיד עדיף לרכוש ריהוט מחברה עם מוניטין
למזלנו, אנחנו חיים כיום בעידן שבו קל מאוד לחפש מידע על מקור הרהיט שאנו רוצים, בין אם מדובר על רהיט שיוצר בארץ ובין אם מדובר על רהיט שיוצר בחו"ל. למרות שחברה מוכרת וותיקה לא תמיד תספק לכם את הרהיטים האיכותיים ביותר, בכל זאת, בד"כ יש סיבה למוניטין ארוך השנים שהיא צברה. אגב, זה לא אומר שחייבים לרכוש רהיטים מחברה "גדולה", העיקר לחפש ולקבל המלצות, לחפש מידע על היצרן ועל הרהיט הספציפי שאתם רוצים. תוכלו להשוות בין חברות שונות על מנת לקבל קנה מידה כללי לגבי סגנונות הרהיטים הקיימים, חומרי הגלם ואיכות הרהיט אצל חברות שונות.
הפרטים הקטנים שעושים את כל ההבדל
בדיוק כמו שבבגד (או אפילו תיק לצורך העניין ), עוד ס"מ פה ס"מ שם, הוספת ביטנה או שימוש בבד מעט עבה יותר יכולה להפוך את המוצר לאיכותי ועמיד הרבה יותר, כך גם ברהיטים. צריך עין מיומנת בשביל זה, זה נכון, אבל עם הזמן תוכלו לראות היכן היצרנים מנסים ל"חסוך" עליכם, למשל עם עובי דק מדי של עץ, שימוש במתכת לא עמידה, הוספת דבק היכן שלא צריך כדי למלא מקום וכד'. אם כבר הזכרנו דבק, חשוב להבין כי שימוש גדול בדבק או מסמרים במקום בחיבורי עץ, בד"כ מעיד על ריהוט שאיננו איכותי מאוד (אם כי תמיד יש יוצאים מהכלל). למקרה שאתם לא יודעים, ניתן בהחלט לקבע חלקי עץ עם חיבורי עץ פנימיים כמו פינים או אפילו עם חלקים המחוברים זה לזה באופן הדומה לפאזל. ככל שעבודת הנגרות תהיה יותר איכותית, כך גם הרהיט שלכם. חיבורי מסמרים או דבק נצרכים כמעט תמיד, אך כאמור יש להבחין בין שימוש סביר למוגזם בהם.
הכירו חומרי גלם שונים
עוד יתרון ענק שיש לתקופתנו היא העובדה שניתן לקבל בקלות יחסית מידע מלא על הרהיט שברצוננו לרכוש, אפילו באתר החנות כך שאתם לא חייבים להגיע פיזית. למה זה חשוב? קודם כל בגלל חומרי הגלם. לא כל רהיט עץ הוא איכותי (גם א הוא 100% עץ), ולא כל רהיט המשלב חומרי גלם שונים יהיה בהכרח לא איכותי. ישנם סוגים שונים של מתכות, פלטות עץ וכד', ולכל חומר גלם עמידות משלו. עץ מלא לדוגמא, הוא חומר מאוד שונה מעץ סנדוויץ. בנוסף, לרהיטים האיכותיים באמת בד"כ יהיה ציפוי איכותי ויעודי למניעת נזקים שונים ושלמירה על איכות הרהיט לאורך זמן.
חיבורים ומה שביניהם
במקרה של שולחנות אוכל נפתחים למשל, או רהיטי מגירות, ישנם בהכרח עוד חלקים (בד"כ ממתכת או פלסטיק) המחוברים לרהיט שאמורים להבטיח את תפקוד הרהיט לאורך זמן. בהתאם, אם אותם חלקים לא יהיו איכותיים מספיק, כנראה שגם הרהיט שלכם לא ישמש אתכם כראוי. כשאתם בחנות, הרגישו חופשי לפתוח, לקפל ולסגור, ע"מ לחוש את התפעול.
יציבות
יציבות רהיטים היא פרמטר מאוד משמעותי, ראשית מכיוון שרהיטים רבים פשוט זקוקים ליציבות כדי למלא את תפקידם לרבות כל סוגי השולחנות (דמיינו למשל שולחן פינת אוכל שאינו יציב או אפילו שולחן פינת עבודה). שנית, היציבות היא אחד מהסימנים המובהקים לכך שרהיט יוצר באיכות גבוהה או לא (אי יציבות משמעה חוסר תשומת לב לפרטים). כדי לבחון את יציבות הרהיט, צריך כמובן להרגיש אותו, לחוש את חומרי הגלם, לבחון את יציבותו כשאתם בחנות עצמה. אולם, לצד הבחינה הפיזית מומלץ לשים דגש מיוחד על עובי חלקים שונים ברהיט, כמו עובי רגלי השולחן, עובי הרגליות של הספה, היכן הן ממוקמות והאם יש מספיק מהן. לא תמיד ניתן לחוש את היציבות המלאה של הרהיט בחנות, אולם ניתן לבחון את מאפייני הרהיט ולהחליט האם הרהיט יוצר מראש ככזה שיישמר לכם לאורך שנים או לא.
נוחות שימוש
למרות שנוחות היא עניין של טעם, בכל זאת יצרנים איכותיים לרוב יעשו הכל כדי שהרהיט יהיה נוח ביותר. כמו שכבר הדגשנו בפסקאות שונות במאמר, מומלץ לשים לב לפרטים הקטנים המשולבים ברהיט שהופכים אותו לנוח, כמו עובי ורוחב המשענת, סוג המילוי של המזרן או הספה, שילוב כריות באזורים שונים של הרהיט ועוד. שימו לב לאיכות ההזזה, הקיפול או ההרמה (במילים אחרות, לכל הדברים שיאפשרו לכם לתפעל את הרהיט בבית לאחר שתקנו אותו) ולפרקטיות של השימוש בו. אם רהיט אינו פרקטי עבורכם, עדיף לוותר עליו ועל כאב הראש שיגרום לכם.
עמידות או רגישות הרהיט
ישנם חומרים ה"רגישים" לחומרי ניקוי, אור, חום ועוד. לחלופין, קיימים חומרי גלם עמידים יותר. הצורך כאן הוא לאזן בין ההעדפה שלכם מבחינת מראה או סגנון, למידת הפרקטיות של הרהיט. חשבו על אורח החיים שלכם: האם אתם מנקים רבות את הרהיט, משתמשים בו המון? אם כן, רהיט איכותי העשוי מחומר גלם עמיד תהיה בחירה חכמה עבורכם. אם מדובר ברהיט שאינכם משתמשים בו הרבה, אולי תוכלו לבחור ברהיט פחות איכותי, אך גם את זה יש לקחת בעירבון מוגבל שכן אין טעם לרכוש רהיט לא איכותי.