גירושים זה הדבר האחרון שאנחנו חושבים עליו כשאנחנו מתחתנים. אבל לפעמים, למרות כל המאמצים שלנו, אנחנו מגיעים למסקנה שזאת הבחירה הטובה ביותר עבור המשפחה שלנו. וכמו שהשקענו זמן ומחשבה בחתונה ובהקמת המשפחה, עלינו להקדיש את אותה תשומת הלב, אם לא יותר, לפרידה נכונה שתסייע לשמור על שלמות המשפחה. אז נכון, גירושין הם תהליך עצוב וכואב, אבל אם עושים את זה נכון, הרבה יותר קל להמשיך הלאה.

גישור וליווי מקצועי

אם כבר החלטתם להתגרש, סביר להניח שמאחוריכם היסטוריה לא קצרה של חיים משותפים, אהבה, תסכול וריבים. ובאמת ההחלטה לשחרר את הקשר ולהשלים עם הפרידה אינה פשוטה ובשלב זה שני הצדדים חשים בדרך כלל טעונים מאוד ולפעמים גם כועסים. במצב הזה, כשמרגישים פגועים והכל עוד טרי, קשה מאוד לחשוב בצורה שקולה. לכן, מלבד עורכי הדין האישיים של כל צד, כדאי לפנות לגישור מקצועי שיסייע לכם לסיים את הקשר באופן המיטבי.

המטרה המרכזית של הגישור היא לוודא שקולם של שני הצדדים נשמע, מבלי האשמות ומבלי להכריע איזה צד "צודק" יותר. במהלך הגישור ניתן לבחון את כל הנושאים ה"בוערים" – רכוש, ילדים או מזונות ובסופו של דבר להגיע להסכם ברור המקובל על שני הצדדים. להליך גישור יש גם יתרונות נוספים – הוא לרוב מציע הליך קצר וזול יותר ומאפשר למנוע את היווצרותם של רגשות שליליים נוספים. שימו לב, המגשר או המגשרת שתבחרו צריכים להיות נטרליים. אין זה מומלץ לפנות למגשרים שאתם מכירים אישית, שכן היכרות מוקדמת עם הצדדים עלולה לעורר קונפליקטים וניגוד אינטרסים. לכן, לפני שמתחילים את תהליך הגישור ודאו שהמגשר או המגשרת מקובלים על שניכם.

הדרכה הורית

פירוק הקשר הזוגי הוא עניין מורכב דיו. אז כשגם ילדים מעורבים הדברים עלולים להיות קשים וכואבים אף יותר. לכן, חשוב שתזכרו שגם כאשר אתם נפרדים זה מזה, אתם לא נפרדים מהילדים, ואתם תצטרכו להמשיך לשתף פעולה על מנת שהילדים שלכם יכבדו את ההחלטה הזוגית שלכם וידעו שבכל מקרה ובכל מצב שניכם שם בשבילם.

כדי להקל עליכם ועל הילדים בתהליך, קיימות הרבה אפשרויות של טיפול זוגי ובפרט – הדרכה הורית. ייעוץ מקצועי מסוג זה יאפשר לכם לבצע תיאום ציפיות ביניכם ולהגדיר במדויק את הגבולות החדשים שנוצרו. באופן זה, יהיה אפשר להימנע מאי הבנות לגבי תהליך הפרידה, וכל אחד מכם יקבל כלים להתמודדות עם המצב החדש. הדרכה הורית עשויה לסייע לכם להחליט יחד כיצד להתכנס סביב שולחן לסלון ולספר לילדים על הפרידה.

מן השפה פנימה

היום כבר ידוע שהשפה שלנו קובעת במידה רבה את המחשבה ואת העולם הפנימי שלנו. כאשר אנחנו מתמקדים בצדדים השליליים של החיים והם הופכים להיות הדבר העיקרי שמעסיק אותנו, יהיה לנו קשה מאוד להתקדם לדברים חיוביים ומועילים יותר. נכון, קשה מאוד לעשות את זה כשאנחנו בעיצומו של הליך עצוב ומורכב כמו גירושין, וצריך לתת מקום גם לאבל על אובדן הקשר הזוגי. אבל למרות כל הקושי, לא מומלץ לשקוע בעצב לאורך זמן, וכדאי גם לזכור שכעת, אחרי הפרידה נפתחים בפניכם כיוונים חדשים ומרגשים.

האופן שבו אנחנו מסתכלים על הדברים ומסבירים את המציאות לעצמנו משפיע גם על הילדים שלנו. הילדים כמובן קולטים מאתנו את העצב ואת הקושי שאנחנו מרגישים, ולכן חשוב שנשדר להם שלמרות כל אלו אנחנו מצפים לסיומו תהליך הגירושין ובסופו כל אחד ימצא מקום שיהיה שלם וטוב יותר. ודבר חשוב נוסף – כדאי מאוד לשים לב איך אנחנו מדברים אחד לשני וגם איך אנחנו מדברים אחד על השני, בייחוד ליד הילדים. בשורה התחתונה, כדי למנוע ניכור הורי, וכדי שהילדים ימשיכו לקבל את תמיכתם של שני הורים שאוהבים אותם, השאירו את הקשיים של הקשר הזוגי ביניכם.

בונים שגרה חדשה

בתקופה הראשונה שאחרי הגירושין, סביר להניח שכל צד ירצה להתרחק מעט ולבנות מחדש את הגבולות האישיים. בזמן הזה, סמוך למועד הפרידה, אפשר לקבוע כללים ברורים שיגדירו היטב מה מותר ומה אסור, וכמובן יסדירו את שגרת חייהם של הילדים. אם זה מתאים לדעתכם ורלוונטי לילדים, אפשר גם לשתף אותם בהחלטות שלכם ולבנות ביחד איתם את השגרה החדשה. השיתוף הזה של הילדים עשוי לתת להם תחושה של שליטה וביטחון ויאפשר להם להרגיש ששני ההורים תמיד לרשותם ויכולים לתפקד ולשתף פעולה למרות הפרידה.

ממשיכים לבלות כמשפחה

אחרי שחלפה תקופת ההסתגלות הראשונית, ניתן לחשוב ביחד אם ואיך אתם יכולים לבלות יחד כמשפחה. האם אתם מעוניינים להיפגש מדי פעם לארוחה משותפת? האם אתם רוצים לטייל יחד? בילויים משותפים שהחלטתם עליהם יחד יעזרו לכם לשמור על שלמות המשפחה למרות הפרידה. עם זאת, בילוי משפחתי מסוג זה יכול גם לעורר חיכוכים וכעסים, ולכן לפני תכנון הבילוי כדאי לשים לב לשלוש נקודות הבאות:

  • לאן הולכים: אם מחליטים על טיול משותף או על בילוי, כדאי לוודא שהבחירה מקובלת על כולם. אפשרות אחרת היא להחליט שכל פעם חבר אחר במשפחה בוחר איפה מבלים.
  • מי בא: אחרי הגירושין סביר להניח שכל אחד מכם ירצה בבוא העת להכיר אנשים חדשים וליצור קשרים זוגיים חדשים. במקרה זה, אם מתכננים בילוי משותף חשוב להגדיר היטב מי מגיע לבילוי המשפחתי ולוודא שיש הסכמה מלאה ואמיתית של כל הצדדים.
  • מי משלם: ענייני כספים הם כידוע אחד ממקורות הסכסוך המרכזיים בהליך הגירושין. כעת, אחרי שכבר הגעתם להסכמה ולכל אחד מכם יש מקורות הכנסה משלו, כדאי לשוחח על אופן התשלום על בילויים משותפים. גם כאן, אפשר להחליט שכל פעם מישהו אחר ישלם, ואפשר גם להקים מעין חשבון משותף שממנו יילקחו הכספים לבילויים ולטיפול בילדים.