בשיא ימי הקורונה הרגשנו זאת יותר מכל: הילדים שלנו נשארו בבית, הנחיות חדשות הנוגעות לריחוק חברתי התרגשו עלינו מדי תקופה ומצאנו את עצמנו במרחב הביתי, מנסים לחשוב על דרכים חדשות להעסיק את הילדים ולא לפגום יתר על המידה בשגרה שהופרה. אך למעשה, גם בימי שגרה פיתוח יכולות לימודיות, אנליטיות ויכולות קוגניטיביות היא משימה חשובה למדי, והחדשות הכי טובות: היא לא חייבת להיות משמימה ומשעממת! הנה לפניכם מגוון פעילויות משותפות לפיתוח יכולות לימודיות בקרב ילדיכם, עם דגש מיוחד לפעילויות יצירתיות בתחום השפה והאוריינות.

  1. "עירוי" מתמטי לארוחת הצהרים

הילדים שלכם אוהבים לעזור במטבח? זמן הארוחה הוא הזמן המושלם לגרום לילדים לספור, למדוד, להעריך, להשוות ולזהות צורות. תוכלו לעשות זאת על ידי כך שתבקשו מילדכם למדוד ולספור כוסות של מרכיבים שונים, לספור כמה צלחות וכלים דרושות לכל המשפחה ולהבין למי יש כמות גדולה יותר של מזון בצלחת ולמי פחות.

תוכלו להיות יצירתיים עם המתמטיקה גם בזמן פינוי השולחן וניקוי כסאות לפינת אוכל. תוכלו לבקש מהילד לציין את צורות הכלים והספוגים, לספור את מספר הצעדים שנדרשו להם כדי להשלים את משימת ניקוי הכיסא או השולחן ואולי אפילו לנחש כמה כלים ייכנסו למדיח הכלים.

  1. שעת סיפור – הזדמנות ללמידה ואוריינות

הפעילות היומית של קריאת ספרים היא הזדמנות פז לבנות באופן פעיל מיומנויות אוריינות מתקדמות. כך למשל, תוכלו לפתח את אוצר המילים של הילד ולהתמקד במילים חדשות תוך התמקדות במשמעותן. בפעם הבאה שתקראו את הסיפור, תוכלו לשאול את הילד האם הוא זוכר את משמעות המילה, כמו גם לנסות להשתמש בה בזמנים אחרים ביום, בלי קשר לשעת הסיפור.

כדי לעודד את מיומנות זיהוי האותיות, תוכלו לנסות להצביע על האותיות השונות בסיפור תוך כדי שאתם מצביעים עליהן. תוכלו גם לעבור לדף אקראי בספר ולבקש מהילד בעצמו להצביע על האותיות השונות, בשלב מתקדם יותר.

דרך נוספת להגדיל את אוצר המילים של הילדים ולשמר אותו היא לחזור שוב ושוב לספרים אהובים. כשילד שומע את תוכנו של אותו הספר, הוא לא רק מוצא בכך נחמה, אלא גם מפתח את כישורי האוריינות שלו, שכן החזרה מספקת הזדמנויות חוזרות לקלוט את המילים והמבנה הכתוב שלהן. כדאי לבחור ספרים שיאתגרו את הילד ויעודדו אותו ללמוד מילים חדשות, מורכבות בכל פעם מעט יותר.

  1. מוזיאון ביתי

גם אם המוזיאון האהוב על ילדיכם סגור בדיוק כעת, תוכלו ליצור מוזיאון קטן בבית באמצעות שימוש בקצת דמיון וכמה חומרים פשוטים. כך למשל, אם הילד אוהב לאסוף אוצרות קטנים וכבר יצר לעצמו אוסף משלו (סלעים, קונכיות, בולים, בובות, דינוזאורים, כפתורים וכדומה), תוכלו להראות לו כיצד לסדר את האוספים השונים לפי נושאים ולהציגם בתוך צנצנות קטנות, קרטוני ביצים או קופסאות נעליים. עזרו לילדים לתייג את האוצרות השונים – זו גם דרך מצוינת לתרגל מיומנויות כתיבה או חזרה על אותיות, ולבנות את כישורי השפה על ידי עידודם לערוך סיורים אישיים ל"מבקרים" במוזיאון.

במהלך הביקור, תוכלו לעזור לילד להיות מדריך במוזיאון ולשאול אותו שאלות מנחות: מה רואים כאן? מתי המוצג הזה התווסף ל"מוזיאון"? מה מיוחד בו? וכדומה. באופן זה לא רק שהילד יתגאה וישמח לשתף אתכם, המבוגרים, בעולמו האישי, אלא הוא גם יקבל הזדמנות לפתח את כישורי השפה שלו.

  1. נעים להכיר: מסעדה של שפה

דיברנו על חווית המטבח והסיוע בו לעידוד היכולות המתמטיות של הילדים, אך במרחב הקולינרי יש הזדמנויות לימוד נוספות – הפעם בתחום השפה. תוכלו להקים "מסעדה" בבית ולרתום אותה לטובת לימוד מיומנויות שפה חשובות ואוריינות.

כיצד עושים זאת? עם הרבה יצירתיות. תוכלו, למשל, למלא את אזור המשחקים בקופסאות ריקות, מיכלי אוכל ואביזרים שונים ולהפוך אותם לאביזרים הקשורים למסעדה, דוגמת תפריט, מגשי איסוף, מנות שונות המוגשות במסעדה וכדומה. תוכלו ליצור יחד תפריט מראשיתו ולהחליט מה המנות שיוגשו במסעדה, ואז לכתוב אותן בצורה מסודרת. תוכלו גם לעזור לילדים להכין שלט חגיגי עם שם המסעדה עליו, ובזמן שהם משחקים תוכלו להצביע על אביזרי המסעדה השונים ולעודד אותם לזהות את החפצים השונים, לקרוא להם בשמם ולזהות מילים מוכרות.

  1. מרכז כתיבה חוויתי

כדי להפוך את פעילות הכתיבה או את פעילויות קדם הכתיבה למזמינות וחווייתיות יותר עבור הילדים, קבעו אזור מסוים בבית (חדר / שולחן כתיבה מסודר) שישמש כ"מרכז הכתיבה" הביתי שלכם. תוכלו למלא אותו בפריטים המזמינים חקירה והתנסות, דוגמת ניירות ריקים, לוח מחיק קטן, טושים, עפרונות, מספריים, דבק, מעטפות ופריטים נוספים. כשפריטי האמנות השונים יהיו זמינים עבורם בהישג יד ובמקום ייעודי, יהיה להם קל יותר ליזום פרויקטים שונים של כתיבה, לגמרי בעצמם.

  1. מודדים את יצירות המופת

האם הילדים שלכם מבלים את זמנם בבניית כבישי קרטון, או מגדל גבוה עשוי בלוקים? הפכו את הכיף להזדמנות ללמידה! תוכלו להגיע עם סרט מדידה ולהראות להם מהו האורך, הגובה והמידות הנוספות של היצירה שלהם. בהמשך תוכלו להראות להם כיצד מודדים זאת לגמרי לבד, ובאופן טבעי תגלו שהם רוצים לבנות מגדל גבוה יותר, כביש רחב יותר ואולי אפילו לשער בעצמם מהן המידות של היצירה שבנו.

  1. כישורים פורחים בגינה

הגינה הביתית שלכם מספקת הזדמנות נהדרת ללמידה, בייחוד בתחום המדעים והמתמטיקה. בזמן שאתם נהנים מאוויר צח ומהפריחה המשגעת, תוכלו לספור יחד זרעים, למדוד מים בכמות מסוימת במזלף, לעודד תצפיות על הצמחים ולעקוב אחר קצב גדילתם (מי יהיה הצמח שיפרח ראשון?). באופן זה, לא רק שתפתחו תחביב משותף ונעים אלא גם תספקו לילדים הזדמנויות נהדרות ללמידה על עולם החי, מדעים ומתמטיקה.