בואו נודה בזה: כשהם שרועים על כורסאות לסלון ומתרווחים בנוחות (ובעיקר בשקט) עם הידיד האלקטרוני התורן – קל לנו יותר. אך כולנו גם יודעים עד כמה זמן מסכים ממושך עשוי להזיק. אז איך יוצרים את האיזון העדין הזה, בין תעסוקה לגיטימית לבין עומס דיגיטלי שאינו בריא? הנה כמה טיפים מעולים שתוכלו להשתמש בהם כדי להגביל את זמן המסך של הילדים, לשלוט בו ובסופו של דבר, לעזור לילדים שלנו לגדול בריא יותר.

  1. זכרו שאתם משמשים דוגמה

בסוף וגם בהתחלה, אנחנו משמשים דוגמה עבור ילדיכם – וזה תקף גם בגזרת המסכים. כשהורים צופים בנטפליקס שעות נוספות, כשהם מבלים מול מסך הטלפון הנייד זמן ממושך או כשהטלוויזיה דולקת ברקע כל הזמן, הילדים מקבלים מכך שדר בלתי נראה: זוהי התנהגות לגיטימית. לכן, הצעד הראשון בדרך לשליטה בזמן המסך של הילדים היא לשמש עבורם דוגמה ולהציב, קודם כל לעצמנו, גבולות.

  1. הישארו מעודכנים

הילדים של היום מתמצאים בטכנולוגיה באופן מדהים – אפילו יותר מאיתנו. כדי שנוכל לשלוט באופי התכנים שהם נחשפים עליהם, עלינו להבין למה לצפות ומול מה הם מתמודדים. לכן כדאי להיות מעודכנים באפליקציות השונות, במשחקים ובפלטפורמות הדיגיטליות העדכניות ביותר. רק לאחר שתבינו, לדוגמה, מהם הסיכונים של המדיה החברתית, תוכלו להעביר את המסר הלאה. רק לאחר שתדעו כיצד מדורגות רמות שונות של אלימות או תכנים לא נאותים עבור ילדים, תדעו מה לחפש – ולמנוע מהם לצרוך את המדיה הזו.

  1. יצירת אזורים ללא טכנולוגיה

הכריזו על אזורים מסוימים בבית כנטולי טכנולוגיה לחלוטין – בין אם מדובר בטלפונים סלולריים, מחשבים ניידים או כל סוג אחר של טכנולוגיה. כך למשל תוכלו להקצות את אזור המטבח, חדר המשפחה או אזור פינת האוכל כאזור שכזה. באופן טבעי, כשהמכשירים האלקטרוניים נשארים מחוץ לתחום – השיחה הטבעית תתעורר מתוך ה"וואקום" הזה ומרחב נעים יותר יווצר.

  1. גמילה דיגיטלית

הטיפ הזה מצוין גם עבורנו, המבוגרים. ממש כשם שנרצה להגדיר אזורים מסוימים בבית כאזורים נטולי טכנולוגיה, כך כדאי לעשות זאת בזמנים מסוימים – בזמן חופשות, סופי שבוע וכדומה. תוכלו לנצל את הזמן הפנוי לטובת בילוי משפחתי אהוב, יציאה משותפת או פשוט קריאת ספרים וחשיפה לסגנונות תוכן אחרים.

  1. השתמשו בבקרת הורים

היום יש שלל כלים בהם תוכלו להשתמש כדי להגן על הילדים מפני תוכן שאינו ראוי, בין אם דרך נתב האינטרנט, הדפדפן או אזור 'בקרת הורים' באפליקציית הטלוויזיה. תוכלו לסנן ולחסום תכנים שאינם רצויים גם דרך הסמארטפון. במכשירים השונים יש הגדרות מובנות או אפליקציות שניתן להוריד, המאפשרים ליצור מסנני תוכן ואפילו לחסום אתרים ספציפיים, חיפושי אינטרנט או מילות מפתח מסוימות.

  1. הסבירו לילדים מדוע מגבילים את זמן המסך

אם הילדים מבינים שאתם מגבילים את זמן המסך של המשפחה כי בילוי ממושך מול המסך טומן בחובו שלל חסרונות – יש סיכוי גבוה יותר שהם יפעלו לפי הכללים שקבעתם. מאידך, אם הילדים רק יתפסו אתכם כ"מרושעים" כי אתם מגבילים אותם ללא סיבה, סביר להניח שהם יתנגדו או יפרו בחשאי (או במופגן) את הכללים שאתם מנסים לאכוף. בהתאם לגיל הילד, הסבירו מדוע זמן ממושך מול המסך יכול להזיק, מדוע תכנים מסוימים לא מתאימים להם ומהן הסכנות הכלליות האורבות לילדים באינטרנט.

  1. זה בסדר לבקש סיסמאות

לא תמיד ילדים מגלים את הבשלות הדרושה להתמודדות עם אינטראקציות ברשת, והם עלולים להיות חשופים לבריונות. לכן, ייתכן ותרצו לשקול לבקש מהילדים את הסיסמאות לחשבונות המקוונים והמדיה החברתית שלהם. תצטרכו לדון באפשרות הזו כמשפחה ולקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבורם, אך בסופו של דבר האחריות למציאת הדרך הטובה ביותר להגן על הילדים מוטלת עלינו, ההורים, תוך יצירת מרחב המאפשר גם אוטונומיה ופרטיות.

  1. עודדו פעילויות נוספות

כשהם מציעים שפע של אפליקציות, משחקים ותוכן, קל יותר לילדים לבחור באמצעים אלקטרוניים לצרכי בידור ולהעדיף אותם על פני אלטרנטיבות בריאות יותר. כאן אתם נכנסים לתמונה. עודדו את ילדיכם לחפש חלופות ולהשתלב בפעילויות שאינן כוללות מסכים. משחקים בחוץ, קריאת ספר או אפילו שליפת משחק קופסה משותף – כולן אפשרויות נהדרות. כדי להבטיח שאכן הילדים יצליחו ב"משימה", כדאי לקבוע וגם ליישם לוח זמנים שכל בני הבית מחויבים אליו, ובאמצעותו הילדים ידעו מתי מותר להם להשתמש באמצעים אלקטרוניים ומתי עליהם לחפש אפשרות משחק או בילוי אחרת. כך הציפיות יהיו ברורות מראש ואתם תמנעו ויכוחים מיותרים.

  1. זמן מסך – זמן פרס

דרך נוספת לשלוט בזמן המסך של הילדים היא להגדיר זמן זה כפריבילגיה, לא ברירת מחדל. הילדים מילאו את כל המשימות הנדרשות מהם לאותו היום? תנו להם ליהנות עם המסך במשך פרק זמן מוגדר. באופן זה, הילדים יקבלו את המסך רק בתגובה להתנהגות חיובית ולא "מן ההפקר". כדאי לדעת: כשתעודדו את הילדים 'לקנות' לעצמם זמן מסך, עשו זאת בצורה חיובית, מהנה ואותנטית (תוך הסברת המשמעות והרציונל העומד מאחורי ההחלטה).

  • חדר שינה נקי ממסכים

בייחוד בגילאים צעירים יותר, חשוב מאוד להקפיד על הגבלות ברורות: בחדר השינה לא משתמשים במסכים, מכל סוג.

כשהילדים מחוץ לטווח הראייה שלנו, אנחנו לא מסוגלים לפקח על התכנים שהם חשופים להם, ובייחוד בשעות הלילה זו עשויה להיות סכנה של ממש. תוכלו להחיל את הכלל הזה גם על הטלפון הנייד האישי שלהם, המתפקד היום כטלוויזיה לכל דבר. נוסף לכך, כדאי להסביר לילדים שהכלל הזה נובע מדאגתכם אליהם, וגם מכך שאתם רוצים שייהנו משינה איכותית ושלווה, בלי מסכים, בלי הפרעות ובלי מסיחי דעת שיפתו אותם להישאר ערים עד מאוחר ולבלות מול המסך.